Какво трябва да знаем за работата на пасажерски кораб?

На пасажерските кораби се предлагат много различни работни места, така че независимо от вашите умения или опит, вероятно има позиция, която ще ви пасне. Но преди да кандидатствате за каквато и да е работа, има някои неща, които трябва да знаете за работата на пасажерски кораб.

На какви кораби можем да се качим

Корабите, на които може да работите са бълкери, контейнерни кораби, танкери, ро-ро, по-леки хладилни и пасажерски (круизни) кораби. Спрямо водите, в които пасажерските круизни кораби плават, биват разделени на речни, морски и презокеански. В зависимост от това къде плават, круизите могат да са с различно времетраене, от няколко дни до няколко месеца! Речните круизи обикновено траят една седмица (между 6 и 8 дни) или две седмици (между 9 и 15 дни), докато морските и презокеанските могат да достигнат по-големи периоди поради големите разстояния, които трябва да пропътуват, за да стигнат своята дестинация. Разбира се, времетраенето на круиза няма нищо общо с това колко дълго Вие сте на самия кораб, тъй като това се определя от Вашия договор и самия сезон, в който работите. За да придобиете някаква представа – възможно е да работите 6 месеца и 3 да почивате, примерно. 

Предимствата, които един круизен кораб може да даде

  • Пътешествията – Ако не сте от типа хора, които обичат по цял ден да седят на едно място и искате да видите свят – то пасажерският кораб е перфектното място за Вас! Особено ако сте на речен кораб е много възможно всеки ден да се будите в различен град, дори и държава! Не е вярно това, че като работите на кораб трябва да сте 24/7 на него – винаги можете да слезете на пристанището, където е спрял корабът, и да правите всичко, което Ви се прави и което правят останалите пасажери (стига да е извън Вашето работно време). Това Ви дава възможност да видите изключително много интересни и красиви места, както и да се запознаете с местните.
  • Новите запознанства и връзки – Запознавате се с много хора от целия свят – не само със самите гости на кораба, но и персонала (Вашите колеги). Всъщност, това е едно от най-хубавите неща, що се отнася до пасажерските кораби – комуникацията с много нови хора, за които научавате много що се отнася до техните обичаи, култура и начин на живот (както на борда на кораба, така и извън!). Освен това, някои от тези хора може да Ви останат приятели за цял живот, да се влюбите няколко пъти и дори да срещнете бъдещата си половинка, с която ще прекарате живота си!
  • Възможността да спестите пари – Нещо, на което е нужно да се обърне внимание е, че настаняването и храната се поемат от кораба, тъй като Вие живеете на него и той става Вашия нов дом. Това означава, че не е нужно да плащате сметки за ток, вода, интернет и така нататък. Тъй като заплатите са доста високи и разходите Ви са сведени до минимум, Вие имате възможност да спестите немалка сума. В колкото и различни държави да слизате и да харчите пари, пак ще Ви остане по нещичко! Да не забравяме и високия процент бакшиши, който всеки член на екипажа получава.
  • Опитът и знанията – Освен всичките изброени неща по-горе, на кораб имате и възможността да усъвършенствате знанията си по английски или някой друг език, както и да натрупате професионален опит. Този професионален опит ще Ви е изключително полезен и ще създава интерес откъм бъдещите Ви работодатели по време на интервюта за нова работа. Тъй като работата на кораба няма нищо общо с тази на сушата, имате възможност да се научите да работите в по-забързана обстановка, след която всичко на сушата ще Ви се струва елементарно и лесно!

Недостатъци от това да работим на борда на пасажерски кораб 

Гореизброените причини могат да звучат страхотно и да са Ви убедили, че това е мечтаната работа за Вас, но всичко хубаво си има и своите недостатъци. За съжаление, всичките тези удобства по-горе изискват и жертви. 

  • Натовареността на работатаЕстествено, доброто заплащане изисква доста работни часове и високо ниво на натовареност на кораба. Работната седмица там е между 70 и 80 работни часа, като винаги трябва да сте в готовност за всичко, дори извън работното си време. Има и доста обучения, които се провеждат на кораба и са задължителни както за всички работници, така и за всички пътници.
  • Далеч от вкъщиТъй като Вие живеете на кораба, това значи две неща – корабът, Вашето работно място, се превръща във Ваш дом; а колегите Ви и пасажерите, които се сменят с всеки круиз, се превръщат във Ваше семейство. Това означава, че живеете на работа и трябва да сте винаги на разположение, при нужда. Не можете да се приберете вкъщи и да се разтоварите от цялото това напрежение, което сте имали цял ден. Не можете да кажете ’’не’’, когато Ви извикат на работа извън смяната. Разбира се, винаги можете да се обадите на половинката си вкъщи или на някой друг член от семейството, но никога не е същото. Въпреки факта, че можете да си спестите пари или да издържате семейството вкъщи с това, което изкарвате; цената, която трябва да платите е много по-голяма. Ако не сте обвързани и нямате деца, обаче, това прави нещата една идея по-лесни.

Във всички случаи, корабът Ви дава възможност да обиколите Европа (или света), създавайки изключително много интересни истории, които да разказвате като остареете или на приятелите си, като се приберете вкъщи. 

Какво трябва да притежаваме, за да работим на пасажерски кораб

За да работите на какъвто и да е кораб е нужно да имате не само професионален опит, квалификации, но и силно изразена мотивация да се развивате и учите на нови неща във всеки един момент. Даже може би последното е по-важно от първите две. Обикновено, успехът в една круизна компания зависи от това колко по-добри искате да бъдете и абсолютно винаги се започва от най-ниското стъпало нагоре. Дали ще се изкачите нагоре по стълбичката зависи изцяло от Вас. Нека видим кои са най-важните и полезни качества, които трябва да притежавате, за да успеете на един пасажерски кораб.

  • ДисциплинаПреди всичко, трябва да сте изключително дисциплинирани във всеки един аспект. Какво имам предвид с това? Ами, на кораба, особено пасажерски, има изключително много правила и вътрешни норми. Тези норми са свързани както с Вашето приличие, лична хигиена, така и с Вашата безопасност и тази на околните. И това са само част от правилата, които ще трябва да следвате.  Ще Ви дам пример за едно такова правило и то е това за закъсненията. На кораба, закъсненията не се толерират, тъй като както самото пристигане и тръгване от едно пристанище, така и работното време са строго изчислени и е нужно да се спазват. Ако корабът е задал определен час за тръгване от пристанище и Вие, без значение дали сте пасажер или работник, по някаква причина не се явите до няколко минути след означеното време, корабът ще тръгне без Вас. Така е що се отнася до работата – при няколко закъснения (три или четири), може да останете без нея. Накратко, всяко нещо има значение – колко прилежно сте облечени, дали имате татуировки, дали се грижите за себе си – външно и вътрешно и т.н.
  • Отношение към работата, колегите и пасажеритеИзключително важно е с каква нагласа се качвате на кораба. За да оцелеете там, е нужно да сте прецизни във вашата работа, да спазвате нужното темпо и да сте готови да работите във всякакви извънредни ситуации и условия. Освен това, както споменах по-горе, Вашите колеги и пасажери са Вашето ново семейство, затова е нужно да се държите уважително към тях, да сте винаги търпеливи, усмихнати и да приемате градивна критика и съвети.

Leave a Comment