Контейнеровози и всичко, което трябва да знаете за тях

В тази статия ще разгледаме по-отблизо както контейнеровозите, така и товарните кораби – и многото различни разновидности и класификации, които попадат в техните категории.

Всичко, което трябва да знаете за товарните кораби и контейнеровозите

Товарните кораби и контейнеровозите са голяма част от търговския флот. Използват се за транспортиране на различни стоки, продукти и материали по море от едно пристанище до друго и не е чак толкова изненадващо, че корабната индустрия е отговорна за транспортирането от 90% от световната търговия.

Това означава, че във всеки един момент в световните океани има огромно количество товарни кораби, които превозват всякакви товари.

Тези кораби могат да бъдат разделени на категории в зависимост от вида на товара.

Различни видове товарни кораби

Най-общо казано, товарните кораби могат да бъдат класифицирани в осем различни типа в зависимост от товара, който превозват. Тези видове са:

  • Товарни кораби: Превозват стоки като дрехи, машини, храна, мебели и други товари, които могат да обикновено са опаковани.
  • Многоцелеви кораби: Пренасят разнообразие от различни видове товари, както сухи, така и течни.
  • Кораби за насипни товари (бълкери): Превозват насипни товари, които не са опаковани, като въглища, цимент, пясък и зърнени храни и др.
  • Танкери (включително нефтени танкери и танкери за химикали): Превозват нефт, химикали, петрол и газ.
  • Контейнеровози: Превозват пакетирани стоки, като товарните кораби, но разликата е, че товарите се съхраняват в транспортни контейнери.
  • Хладилни кораби: Превозват нетрайни стоки като месо и риба, млечни продукти и плодове и зеленчуци.
  • RoRo кораби: Съкратено от roll-on/roll-off,  RoRo корабите превозват товари на колела – автомобили, микробуси, камиони, ремаркета и т.н. – които могат да слизат и да се качват на плавателния съд.
  • Захранващи кораби: Това са малки до средно големи контейнеровози, които „захранват“ по-големи плавателни съдове с контейнери. Те обикновено се движат от пристанище до централен център или контейнерен терминал, доставяйки контейнери, които трябва да бъдат взети от друг кораб.

Нужно е да споменем, че товарните кораби също могат да бъдат разделени на две допълнителни категории: скитни кораби и лайнери. Нека да видим разликите между двата вида товарни кораби. 

Каква е разликата между скитен кораб и лайнер?

Товарните кораби, включително горните захранващи кораби, контейнеровозите, танкерите и т.н., също попадат в категорията на скитните кораби или лайнерите. Разликата между тях е:

  • Лайнери:

Тези товарни кораби начисляват тарифа и имат предварително планиран маршрут и фиксирана ротация на пристанищата, които ще следват. Пристанищата и датите на пристигане биват публикувани и се спазват стриктно, освен ако непредвидени обстоятелства, като закъснения в предишно пристанище или неблагоприятни метеорологични условия, не попречат на това.

  • Скитни кораби:

Скитните кораби или така наречените трампери не следват предварително фиксиран график и вместо това се наемат от различни потребители на договорна основа. По-малките корабни компании, които имат по-малки флотилии, често използват услугите на тези кораби, тъй като те дават възможност за наемане за по-кратко време. 

Поглед отблизо към контейнерните кораби

Контейнеровозите могат да поемат огромни обеми товари, всички от които биват опаковани в транспортни контейнери и след това натоварени на борда на кораба. Размерите на контейнерите са стандартизирани, така че да могат лесно и ефективно да бъдат прехвърлени на друг вид транспорт, като товарен влак, за по-нататъшно пътуване.

Методът за транспортиране на стоки чрез контейнери е известен също като контейнеризация. Той е използван за първи път в началото на 20-ти век предимно под формата на железопътни и автомобилни контейнери.  Но наистина се налага през 50-те и 60-те години на миналия век, когато контейнеровозите стават норма.

Как се товари на контейнеровозите и товарните кораби?

В началото, транспортните контейнери често са били натоварвани на борда на плавателни съдове чрез система от кранове и рампи. И въпреки че крановете все още играят голяма роля при товаренето и разтоварването на контейнери, системите за обработка и закрепване на товари – като различни видове ластици, халки и колани, също се използват в днешно време. Това се прави, за да се гарантира, че контейнерите са обезопасени и местени по ефективен начин. 

По-рано споменахме RoRo (roll-on/roll-off) корабите. Товаренето и разтоварването на товари на тези кораби е малко по-различно – поради аспекта на търкалянето. Тук не са необходими кранове, тъй като самият товар е на колела (автомобили, ремаркета, камиони и т.н.).  Това предоставя възможността товарът да се качи от и на кораба без никаква допълнителна помощ. 

Тези кораби, обаче, имат няколко вариации. Корабите RoCon са комбинация от кораби RoRo и контейнеровози, което означава, че превозват товари на колела, но също така и контейнери. На тези кораби обикновено има отделен трюм за контейнерите или те могат да бъдат натоварени на палубата.

Освен тях, има и кораби, наречени Lo-Lo. Това са контейнеровози, които вместо да използват контейнерния кран на пристанището (известен още като кран кораб-бряг или портален кран за обработка на контейнери) използват собствен кран. Това им позволява да извършват товарни операции без помощ от пристанището.

Повечето контейнерни кораби обаче, нямат собствени кранове. Но понякога по-малките кораби, които се занимават с по-малки обеми товари, може да имат товарен кран на борда. 

Колко товари могат да превозват контейнеровозите?

Един от първите контейнеровози, построен през 1956 г., е можел да превозва товар от двадесет и четири контейнера: четири контейнера на височина и шест напречно (тук говорим за контейнери с дължина 6.1 м и широчина 2.44 м.) Това са 500 – 800 TEU (Twenty-Foot Equivalent Unit). 

И тъй като TEU представлява мярка за обем в единици за транспортни контейнери с дължина двадесет фута; един 20-футов контейнер следва да се равнява на един TEU. 

14 години по-късно, изцяло клетъчните контейнеровози навлезли напълно, що се отнася до пренасяне на товари. Те представляват контейнеровози, които са специално проектирани да могат да съхраняват транспортни контейнери един върху друг; с вертикални скоби в четирите ъгъла за допълнителна стабилност и ефективност. Тези кораби, през 1970та, вече превозвали контейнери под палубата и можели да транспортират около 1000 – 2500 TEU.

През 80те години, корабите Panamax и Panamax Max издигнали нещата на друго ниво, превозвайки съответно 3000 – 3400 TEU и 3400 – 4500 TEU. 

От края на 1980-те до 2000-те, корабите след Panamax подобрили капацитета с обем за съхранение до 8500 TEU. Те биват последвани през 2014 г. с New Panamax (понякога наричан още Neo Panamax), който е можел да се похвали с TEU от 12 500.

Сега, и доста различно от 500-те TEU през 50-те години на миналия век, океаните са домакин на още по-големи класове плавателни съдове. VLCS (много голям контейнеровоз), ULCS (свръх голям контейнеровоз) и MGX-24 (MegaMax 24). Последните се наричат ​​така заради своите двадесет и четири контейнерни отсека, двадесет и четири палубни реда и стека от 24 контейнера (12 контейнера в трюма и дванадесет нагоре на палубата). Тези плаващи гиганти имат TEU до 25 000.

Заключение

Както и видяхме по-горе, контейнеровозите имат доста интересна история, както и драматично развитие през годините; превръщайки се в норма, що се отнася до пренасянето на товари през океаните. Ако желаете да станете част от екипажа на такъв кораб, посетете обявите за работа в нашия сайт. Очакваме Ви.

Leave a Comment