Стрес в морето и как да се справим с него

Не е нужно да Ви казваме, че животът на борда понякога може да бъде доста стресиращ. Всеки моряк възприема работата си като набор от уникални и собствени предизвикателства. Но начинът, по който се справяте с тези предизвикателства, може да бъде определящ за Вашата успешна кариера в морето или такава, която ще Ви накара да се чудите защо сте отделили толкова време и усилия, за да преминете през морско училище и обучение.

В тази публикация ще разгледаме някои начини, които ще Ви помогнат да се справите със стреса и безпокойството, които идват с работата по море.

Как да се справим със стреса, който идва с работата по море

Нека да започнем като разгледаме набързо някои от трудностите, с които всеки моряк се сблъсква, рано или късно. 

 • Далеч от дома; прекарвате доста време далеч от близките и любимите си хора 
 • Липса на социален живот и приятели; чувствате се сякаш не можете да комуникирате с колегите от екипажа поради културни или езикови различия 
 • Слаба мотивация, която може да доведе до липса на интерес към работата
 • Недобър сън;  не можете да спите добре на борда на кораба 

Ако се борите с някой от горните проблеми, продължавайте да четете, тъй като ще Ви представим няколко начина, които ще Ви помогнат да се справите с тези трудности. 

Съвети за справяне със стреса в морето

 1. Започнете да общувате по-ефективно

Както споменахме накратко по-горе, невъзможността да общувате правилно с колегите си моряци поради културни различия, различни местни езици или дори противоречиви характери може да бъде определяща причина за Вашия стрес. Това е така, защото, както вече знаете, работата на кораб изисква ефективна комуникация, която подсигурява безопасната работа на кораба и неговия екипаж. Липсата на тази комуникация може да се отрази зле както на Вашата работа, така и на самите Вас. 

Но всички знаем, че комуникацията винаги е двустранна. Тя не включва само говорене, но и слушане. Слушането играе изключително важна роля във всякакви ситуации, дори бихме казали, че е по-важно от говоренето. А като моряк ще Ви се наложи да слушате внимателно какво се случва около Вас, да слушате команди и инструкции, както и просто да изслушате колега, който Ви споделя нещо лично (особено ако има отличителен стил на общуване с Вас или акцент, който намирате за малко труден за разбиране). Разбира се, умението да слушате ще Ви бъде от полза както в професионален, така и в личен план. За да го развиете, бъдете честни със себе си и помислете как слушате хората. Вземете под внимание следните неща:

 • Довършвате ли изреченията на други хора, защото сте твърде нетърпеливи?
 • Оставяте ли някой да довърши това, което казва? Или ги прекъсвате?
 • Уверявате ли се, че наистина сте изслушали, чули и приели всякакви инструкции и съвети?

Може да бъде стресиращо, когато не осъзнавате какво се случва, какво се изисква от Вас и какво Ви е било казано.  Но ако предприемете по-обмислен подход към комуникацията и изслушвате правилно, част от този стрес ще изчезне. 

 1. Избягвайте негативизма

Негативизмът води до стрес.  Не е хубаво да сте около хора, които са негативни и позволяват на емоциите си да засегнат хората около тях – особено ако се оплакват през цялото време. Разбира се, сериозните проблеми трябва да бъдат разгледани, но ако постоянно попадате в компанията на хора, които влияят зле на настроението Ви, определено ще трябва да се отдръпнете от тях.  Не се поддавайте на оплаквания, дори ако е само за да създаде някакъв разговор. Променете начина, по който реагирате и ще усетите как стресът Ви намалява. Например, ако някой, с когото работите, е на път да започне нов омагьосан кръг от оплаквания, докато сте заседнали в машинното отделение, на палубата или в рулевата рубка с него, може да пробвате няколко неща:

 • Опитайте се да се съсредоточите върху положителното от цялата ситуация – може би нещата не са толкова зле, колкото изглеждат
 • Напомняйте си, че това е техен проблем и не Ви засяга пряко; следователно няма нужда да се разстройвате за това 
 • Отговаряйте на негативното с позитивно; опитайте се да разведрите обстановката с някоя шега и запазете доброто си настроение

И ако нищо не проработи и разбира се, имате тази възможност, просто отидете да вършите нещо друго, далеч от Вашия колега.  

 1. Не оставяйте ежедневието да Ви погълне 

Знаем, че е по-лесно да се каже, отколкото да се направи – в края на краищата всички работим, независимо дали на брега или морето. Но когато сте изолирани на кораб в продължение на месеци, е важно да се опитате да останете позитивни.

На всяко работно място може да бъде лесно да попаднете в капана да говорите за работата си така, сякаш тя е целият Ви свят. И особено когато сте на борда на кораба, лесно може да изгубите представа за това какво Ви чака вкъщи и защо вършите тази работа.

Но безкрайните разговори за това къде ще работите след като Ви приключи договорът с текущия работодател; каква Ви е заплатата в момента и още колко много е нужно да работите, за да се издигнете в тази сфера, само ще допринесат за Вашия стрес. 

Та, какво можете да направите, за да се измъкнете от тази черна дупка?

 • Спомнете си защо искахте да работите като моряк, какво Ви накара да учите в морско училище и да се качите на първия си кораб
 • Припомнете си всички невероятни предимства на морските професии: пътуване, красиви залези и страхотни приятели от различни краища на света 
 • Отдръпнете се от разговори, които заплашват да Ви съборят или да Ви развалят настроението по какъвто и да е начин 
 • Радвайте се, че не работите в офис и ценете кораба, на който работите

Още няколко съвета, за да останете щастливи на борда

Няма магически лек за премахване на стреса, но има неща, които можете да правите ежедневно, за да подобрите психическото си здраве като моряк. Например:

 • Съсредоточете се върху това, което ви прави щастливи на борда
 • Бъдете най-добрият сътрудник, който можете да бъдете, и заразявайте хората около Вас с усмивки и позитивизъм
 • Инвестирайте свободното си време в бъдещето си, като се обучавате, учите и образовате
 • Останете физически активни – добре известно е, че това помага за добро психическото здраве
 • Не забравяйте да се освободите от стреса преди да (и когато) се приберете у дома 

Финални думи

Няма работа, която не носи стрес, по един или друг начин. Морските професии, обаче, идват с допълнителни отговорности, които имат огромна тежест. За повече информация за работата по море, вижте последните ни обяви.

Leave a Comment