Как изглежда кадетството за морските електротехници?

Кадетството по електротехника включва както обучение в класната стая, така и практическо обучение на място в морето. Кадетите преминават практика с цел да се научат как да поддържат и ремонтират електрическото и електронно оборудване и машини на борда на кораба.  

В тази публикация ще разгледаме кадетството и как изглежда то, ако желаете да станете помощник електротехник, младши електротехник и евентуално да си проправите път към позицията на главния офицер по електротехника. 

Всичко, което трябва да знаете за работните места на кадетите по електротехника 

Обикновено кадетството, стремящо се към позицията офицер на кораб (в който и отдел да е), продължава около три години. Тези три години са разделени на пет фази и обхващат обучение по безопасност, практическо обучение, работа на борда на кораб и академични изследвания. По-надолу ще разгледаме тези пет фази.

Целта на кадетството е да научи начинаещи корабни електротехници и електротехнически офицери как да се грижат, отстраняват, поддържат и ремонтират безброй различни електронни и/или електрически системи и оборудване, които помагат на кораба да работи безопасно и ефективно. То е и е чудесен начин да се запознаете напълно с всички аспекти на кариерата в морето. 

Добро начало за всеки, който иска да си проправи път до моряшките рангове от обикновен моряк до боеспособен моряк до боцман, или от трети до втори до главен офицер (или помощник) и може би дори до капитан; е позицията палубен кадет

Ако механиката Ви влече повече и бихте желали да имате морска кариера в машинното отделение, начинът да се издигнете към по-високи рангове като младши инженер, помощник инженер, четвърти, трети, втори и главен инженер е да станете кадет по корабните машини.

Но за сега, нека се потопим във всичко, което трябва да знаете за работните места на кадетите по електротехника, както и техните отговорности и задължения. 

Какви са задълженията и отговорностите на кадет по електротехника?

Тъй като има предостатъчно електрическо и електронно оборудване на борда на всеки модерен плавателен съд, има и предостатъчно неща за вършене, с които да се занимават кадетите, работещи в тази област. Докато работи на кораб, кадетът по електротехника има възможност да се научи на следните неща:

 • Да поддържа и ремонтира електрическо/електронно оборудване, машини и системи
 • Да подкрепя и помага на ръководителите на различните отдели, както и други членове от екипажа и колеги
 • Да изпълнява задачите, които са му възложени като електротехнически курсист 
 • Да се увери, че всички аспекти на OH&S (здравни и безопасни условия на труд) на работодателя се спазват по време на работа
 • Да участва във всякакви тренировки или обучения на борда
 • Да участва в планираната поддръжка и да отстранява възникнали проблеми

С какъв вид оборудване работи един кадет по електротехника?

От съществено значение е кадетът, работещ в този отдел, да има интерес към системи, оборудване, електричество и електроника. По време на своето обучение, кадетът ще се сблъска със следните неща:

 • Контроли на задвижването
 • Радиовръзки
 • Заводи за производство на електроенергия
 • Автоматизирани/електронни системи за управление
 • Системи и навигационното оборудване на мостика 

Какво всъщност представлява кадетството?

Кадетството е спонсорство, предлагано от компания или морска благотворителна организация, която поема отговорност за разходите за Вашето обучение, както и за предоставяне на насоки и менторство. Добрият работодател взима под внимание и благосъстоянието на кадетите си. 

Електротехническият кадетски курс комбинира три години обучение и морско време, прекарано на борда на плавателен съд. След курса, кадетът получава квалификация. 

Моля, имайте предвид, че никоя уважавана компания (или благотворителна организация) няма да Ви поиска да платите за Вашата кадетска работа, така че бъдете много внимателни, когато избирате спонсор. Има много измамници, работещи в периферията на морската индустрия, които се стремят към млади, търсещи моряци; така че не изпращайте пари на никого в никакъв случай, що се отнася до Вашето кадетство. 

Какви са фазите на кадетството по електротехника?

Имайте предвид, че различните компании могат да предлагат различни видове кадетски стажове, с различен фокус. Тези стажове може да се отличават в зависимост от различните държави също, така че следното може само да Ви даде някаква насока:

Фаза 1: Тази фаза се провежда в морски колеж или академия, където кадетите развиват практическите си умения и научават принципите на морското инженерство, инженерните науки, морската електроника, управлението на електричеството и законодателството, електрическите енергийни системи, диагностиката на електромеханичните инсталации, морските помощни средства, висша математика и др.

Фаза 2: С тази фаза идва и вълнуващата част – истинската практика в открито море. Кадетите прекарват време на борда на плавателен съд, натрупвайки практически опит.

Фаза 3: Тази фаза връща кадетите в класната стая за допълнително обучение. Тя обхваща договори за товари, пристанищни операции, морско право и управление, и как кадетите да се справят с инциденти.

Фаза 4: Добри новини – тази фаза връща кадетите на борда за още малко практически опит.

Фаза 5: Кадетите се връщат отново в училище, за да натрупат още малко знания, последвани от изпити. 

Какви квалификации са Ви необходими, за да кандидатствате за кадетство?

Намирането на компания, готова да Ви спонсорира, не е толкова лесно, колкото просто да се свържете с тях и да поискате да се присъедините към тяхната програма за кадетство. В края на краищата, компанията ще инвестира много време и пари във Вашето обучение и ще иска да се увери, че Вие сте правилният човек за кадетство и че ще бъдете добро попълнение в техния корабен екипаж, след като завършите обучението си. Въпреки че за различните държави и компании е различно, както и споменахме по-горе; повечето работодатели държат на следните квалификации:

 • Квалификация по математика
 • Квалификация по английски език
 • Научна квалификация 
 • Квалификация по електричество, електроника, системно инженерство или инженерство 
 • STCW сертификат
 • Също така ще трябва да преминете медицински преглед, преди да можете да работите на море. За съжаление, не можете да преминете този преглед, ако сте далтонист поради необходимостта да разпознавате различни цветни предупредителни светлини и електрически проводници

Какви черти на характера трябва да притежава един електротехник?

За да завършите успешно кадетството си, трябва да имате истинска любов към системите, инженерството и, разбира се, електричеството и/или електрониката. Трябва да имате страст към ученето и ентусиазъм за живота в морето и морската индустрия. Също така, отлични комуникативни умения и това да можете да работите като част от екип са задължителни. И последно, но не на последно място – трябва да можете да следвате инструкции и командите без проблем и да умеете да се справите с това да сте в морето, далеч от Вашите приятели и семейство, няколко месеца.

Добрата новина е, че след като завършите кадетството си, поради непрекъснато нарастващата зависимост от технологиите на борда на корабите, не би трябвало да имате проблем с намирането на работа в индустрията. Работните места на офицери по електротехника бързо се превръщат в нещо обичайно, вече са почти толкова често срещани като позициите на корабните монтьори, корабните готвачи, моряци и стюарди. 

Какви други работни места има на корабите?

Между другото, не е нужно да преминавате кадетска практика, за да работите на кораб. Някои начални работни места на товарни кораби изискват много малко квалификации. Например има позиции в машинното отделение, свързани с главно с почистването и поддръжката на оборудването.

И разбира се, морската индустрия не е свързана само с товарни и контейнеровозни кораби – можете да намерите работа и на множество различни плавателни съдове и лодки. Компаниите за круизни кораби, примерно, често търсят да наемат стюарди, главни стюарди и стюардеси; както и квалифицирани ръчни работници като дърводелци, водопроводчици, електротехници и хора, които да управляват техните системи за изхвърляне на отпадъци.
Химическите и петролните танкери са друга възможност и предлагат на моряците уникални възможности за работа. Например, можете да сте на позиция, свързана изцяло с за поддържането на правилното функциониране на тръбите, помпите и системите на танкера. Можете дори да работите като водач на багер на кораб за насипни товари.

За повече информация за работата по море, вижте последните ни обяви.

Leave a Comment