Най-големия кораб, но този път не MAERSK MC-KINNEY MOLLER

Видяна: 14814 Етикети: Shell, FLNG

Най-големия кораб, но този път не MAERSK MC-KINNEY MOLLER

 Най-голямото плаващо съоръжение, строено някога, в наши дни, сме свикнали това да бъдат само част от определенията, за първия от серията Triple E Кораби на, Maersk , именно MAERSK MC-KINNEY MOLLER, който успешно завършва своето първо пътуване от Южна Кореа до Западна Европа.

 

 Според замисъла си обаче, проектът за първото офшорно съоръжение от типа FLNG (Floating liquefied natural gas), на нефтения гигант Shell Oil, трябва да надвишава неколкократно по дължина и възможности, могъщите контейнеровози на Maersk.

 

  Плаващото съоръжение за втечнен природен газ ( FLNG ), само по себе си представява  революционна технология, която ще осигури  на Shell  достъп до офшорни газови находища ,развитието на които би  било твърде скъпо или трудно. Първият подобен проект в света, ще даде възможност на компанията  да добива и преработва втечнен природен газ директно в морето , превръщайки го в LNG и прехвърляйки го  директно на корабите, с цел да бъде трнспортиран до крайния клиент. Новият FLNG проект за най-големия кораб в света на Shell ще осигури нови перспективи за страните , които се опитват да развиват своите газови ресурси и ще допринесе за повишаване на количестово предлаган   природен газ на пазара.

 

 

Ето и развитието на проекта в цифри:

 

600 инженери работещи по проектните варианти на кораба

 

300 мили  разстояние от разположението на Prelude FLNG до  Брум, Западна Австралия

 

4 футболни игрища , от единият до другият край  на палубата на кораба

 

175 олимпийски размери басейни могат да притежават същия капацитет на течност като в танковете на съоръжението

 

6700 конски сили, осигурени от двигателите  на най-големия кораб в света

 

50 милиона литра студена вода ще бъдат изпомпвани  от океана на всеки час , за охлаждащата система на природен газ

 

Общо 6 от най-големите самолетоносачи са в състояние да изместят  същото количество вода, като съоръжението

 

93 м е височината на кулата , която минава през FLNG проект , закрепен за морското дъно от швартовите въжета

 

-162 ° по Целзий ( -260 ° F) е температурата, при която природният газ се превръща в LNG

 

1/600 е коефициент, с който даден обем на природен газ се свива , когато  се превръща в течност

 

117% на годишния разход на град като Хон- Конг  могат да бъдат изпълнени от годишното производство на FLNG съоръжението на втечнен природен газ

 

20-25 години е времето на Prelude FLNG съоръжението ще остане на мястото, да се развива газови находища

 

 

 

  Един от вицепрезидентите  на Shell , Роб Кретерц заявява: " Това е ключов момент в историята на Prelude . Новаторско мислене и водещи технологии , както и усилената работа на екипа от  Shell и нашите партньори, които ни помогнаха да постигнем тази значима точка в строителството са в основата на бъдещият гигант. По размер Prelude  е безпрецедентно съоръжение и очаквам с нетърпение да видя тази огромна структура  да бъде  завършена. "

 

   От Shell взеха окончателното инвестиционно решение на проекта Prelude FLNG  на 20 май , 2011. Така  започна изграждането на плаващото съоръжение за производство и износ на втечнен природен газ край бреговете на Австралия. Shell се готви да предприеме програма за пробиване на седем кладенци, чрез  развитието на програмата  Prelude .

 

  От нарязването на първата стомана за корпуса, в корабостроителниците, Samsung Heavy Industries на Южна Кореа, през октомври 2012, до сега когато работата по конструкцията на палубната част е в разгара си, не е изминало много време, но работата върви усилено.

 

  От компанията  приветстват три джойнт венчър партньор по проекта - INPEX (17.5 %) , KOGAS ( 10%) и Тайван CPC (5%) .

 

 

След оперативно  изготвяне и завършване , Prelude FLNG   ще произвежда най-малко 5,3 милиона тона годишно  на течности : 3,6 от тях  LNG и  1.3 - кондензат (еквивалентен на 35 000 барела / г) . както и  0.4 милиона тона  LPG . С дължина от  488 м, ширина от 74м, корабът  и ще измества  около 600 000 тона вода.

 

Проектът ще създаде около 350 650 преки и косвени работни места . Набирането  на персонал за експлоатация на съоръжението ще започне към края на  2013 г. и началото на 2014 г. . 

Добави в SvejoНай-четено