Ненадминатото FPSO PAZFLOR

Видяна: 9176 Етикети: FPSO

Ненадминатото FPSO  PAZFLOR

FPSO  PAZFLOR е построен от Daewoo Shipbuilding and Marine Engineering (DSME) за Total E&P Ангола. Pazflor се намира в офшорнaта зона на Ангола, на дълбочина 600-1,200 м, на около 40 километра източно от Dalia FPSO и разстояние 150 км от брега. FPSO –то е закотвено върху серия от  25 подводни нефтени кладенци.

 

През декември 2007 г. Total  поръча проект на стойност  от $ 2.3 млрд. За новопостроени FPSO-кораби, като DSME осигури проектиране, доставка и изграждане на услуги за закотвяне на кораба, корпуса и горният модул на съоръжението.  През септември 2009 г.,изграждането на корпусът на Pazflor FPSO стартира в един от  доковете на корейската корабостроителница. През януари 2011 г.  отплава от Южна Корея в посока  Ангола, като първата продукция бива преднанзачена за 2011 година.

 

Този вид FPSO е първото по рода си за обработка на два много различни нефтопродукти: мазут (17 ° -22 ° API) от Miocene и по-лек петрол (35-38 ° API) от Acacia  Oligocene.

 

 

Строителство

 

За изграждането на съоръжението са използвани около 120 хиляди тона стомана е използвана, като Pazflor един от най-големите FPSO кораби, строени някога.

Проектът Pazflor има уникални характеристики, които го отличават от обичайните търговски кораби: това е три пъти повече от размера на плавателния съд на търговски кораб,а  броя на използваните блокове е двойнопо-голям от този  на кораби за втечнен природен газ.

 

 

Дизайн

The Pazflor е специално построен FPSO, като настройката с горната част на кораба имат тегло от, 32 200т. Капацитет за преработкае  200 000 барела петрол и 150 милиона кубически фута газ на ден, а  на капацитета за съхранение на около 1,9 милиона барела суров петрол. Съоръженията на FPSO са предназначени за 20-годишен срок на експлоатация. Корабът е с обща дължина от 325метра, с широчина 61 m и височина 32 метра.В  жилищните  помещения за настаняване на около 140 служителиработещи на борда.

 

Двете подводен системи включват 49 кладаенеца (25 производствени кладенеца, 22  за инжектиране на вода и два за газ), които са свързани с шест помпи. Близо 175 Km тръбопроводи и 90 км контролни линии, са инсталирани в морското дъно.

Balltec е компанията доставила и инсталирала закотващото устройство на FPSO-то. Конекторите са проектирани с минимално натоварване за скъсване от 12 993 kN. Те могат да бъдат  прекъснати  по всяко време на проектираният живот на съоръжението.

Корабът има т.нар seawater treatment plant  оразмерен  за 301 900 барела дневно (48 000 м ³ / ден) на ниско сулфат вода и система за измиване вода за 19 620 барела на ден (130 м ³ / час).

KONE е компанията обордвала асансьорите на Pazflor. Осъществено от KONE подемно EcoDisc машина, асансьорът е проектиран да работи 24 часа в денонощието, седем дни в седмицата, в най-неблагоприятните  среди.

Корабът се захранва от борда на газови турбини с капацитет от на рекордните 120MW, което се равнява на консумацията на ток от един град с около 100 000 жители.

 

Добави в SvejoНай-четено