Видове нефтени и газови платформи

Видяна: 20003 Етикети: Jack Up, Semi Submersible, Flotel, FPSO

Видове нефтени и газови платформи

Основните  инсталации в офшорната индустрия  при нефтo и газодобив са:

 

Jack Up платформа,Полу-потопяема платформа (Semi Submersible), FPSO,Стационарна , Steel Jacketed Platform, Бетонена Ротационна платформа (Concrete Gravity Platform), Плаващ хотел (Flotel), Подводни кладенци (Subsea wells) и др.Jack Up


Jack Up  е плаваща платформа, която има от всяка страна,опори т.нар. крака. Те служат за повдигане на платформата на морското равнище , като преди това биват прикрепени към морското дъно. Този тип платформа може  да бъде или самоходна или  теглена до  своето местоположение, като в повечето случаи за преместването на дълги разстояния се използват специализирани кораби за превоз на големи товари. Когато бъде установено положението, краката биват спускани до морското дъно, като техните размери на най-голямата такава платформа достигат  120 m. Обикновено работят на дълбочина до 100м , с цел да бъде оставена празнина между морското равнище и платформата , особено необходимо при лошо време. Използват се най-вече за проучвателно сондиране и биват премествани от поле на поле.

 

 

 
Semi Submersible platforms


Полу-потопяемата платформа e плаваща сондажна машина, известен също като MODU (подвижно крайбрежно сондажно съоръжение), платформата се поддържа с две големи поплавъка (подобно на подводници). Баластната  система позволява на поплавъците  да потънат на различни дълбочини така влиянието на вълните и движението на морето бива значително намалено, което  подобрява  стабилността.


Те са идеални за операции в необработени или дълбоко морета като Северно море. Полу-потопяемите  платформи  често са самоходни. След като  са на място MODU могат да използват котвите за да бъде задържана позицията или тя може да има динамична система за позициониране (DP system).

Стационарни инсталации


Стационарни стоманени платформи са  огромни по размери  платформи като  някои от тях тежат над 100 000 тона. Те са построени на брега в различни сегменти. Обикновено поддържащата част се състои от опори(карака) на  платформата, които са установени на  морското дъно. Този тип платформи биват построени на брега и транспортирани на отделни сегменти до местоположението им .

 


Всички елементи на платформата се сглобяват с помощта на плаващи кранове и голям брой  спомагателни кораби . Процесът на свързване на отделните звена се нарича Hook-up, процесът на свързване на платформата с предварително установен кладенец се нарича Tie – ins и когато и двата процеса биват напълно завършени, платформата е готова за производство. Значителните количества  на неизползваем запалим газ  обикновено се изгарят чрез дълга тръба, наречена Flare Boom, местоположението на която е прецизно определено , така че пламъкът да не се намира върху платформата независимо от посоката на вятъра.


Бетонна гравитационна платформа


Този тип са разплоложени в близост до брега, където отделните клетки са разработени. Един път завършена, платформата се позиционира  чрез  теглене, в дълбока защитена вода, като фиорд например, като останалата част бива построена  върху нея. В тегленето на платформата често се използват повече от 10 влекача . След  тази операция се налага  част от  структурата се запълва с вода и се потапя на дъното . При наличието на клетки за съхранение продукцията платформата може да продължи нормална дейност дори при проблем с трансфериращите тръбопроводи.
 


Плаващ хотел (Flotel)


  Използват се за настаняване на персонала на платформата , като биват позиционирани с помощта на DPсистема .Подводни кладенци

 

 Не всеки път се изисква изграждането на цялостна платформа за да се разработват полетата, понякога това става чрез оборудване за спомагащо контрола на морското дъно, с помощта на тръбопроводи свързани с централен колектор , хидравлични помпи който извличат продукцията от кладенците и централна платформа от където да се управялява  се изпомпват до брега.

Добави в SvejoНай-четено