Какво е ....FPSO?

Видяна: 18925

Какво е ....FPSO?

Корабите за разтоварване и съхранение  FPSO, са офшорни производствени инсталации, които предлагат едновременно оборудване за обработка и съхранение на произведени въглеводороди. Основната конструкция на повечето FPSO, представлява плавателен съд с формата на кораб, с оборудване за обработка на борда на палубата на кораба и съхранение на въглеводород, петролни товари  в долния корпус. След обработка, FPSO съхраняват нефт или газ преди периодичното  му разтоварване по тръбопроводи до други кораби или инсталации.

Закотвен на място, чрез различни системи, FPSO са ефективни решения за разработване на дълбочинни и ултра-дълбочинните области. Централна система за акостиране позволява на кораба да се върти свободно, за да отговори най-добре на метеорологичните условия, докато системата за разпространено акостиране, закотвя плавателния съд за различни места на морското дъно.

Обикновено, обвързани с множество подводни кладенци, FPSO-корабът събира въглеводороди от подводни добивни кладенци, чрез поредица от теренни тръбопроводи. След като бъдат извлечени от подводните кладенци, въглеводородите се предават през щранговете, които пренасят нефта и газа от морското дъно докулата на кораба и след това до FPSO, което се намира на повърхността на водата.

 

 

 

Оборудването за обработка на борда на FPSO е подобно на това, което ще се намира на върха на производствената платформа. Обикновено построено чрез модули, производственото оборудване на FPSO  може да се състои от отделения за вода, обогатители на газ, преработватели на нефт, впръсквател на вода и компресор на газ. Въглеводородите след това се прехвърлят на двукорпусния плавателен съд за съхранение.

Суровия петрол, който се съхранява на борда често се прехвърля на маршрутни танкери или океански шлепове, които отиват на сушата, чрез зареждащ тръбопровод. Зареждането на нефт от кърмата на FPSO към носа на  танкера е известно като тандемно зареждане. Газта много пъти се прехвърля към брега чрез тръбопровод или се реинжектира отново в находището, за да се увеличи производството.

 

Петролните разливи обикновенно не се появяват от FPSO, въпреки че в края на 1990 г. Texaco CaptainFPSOразля около 3900 барела нефт, заради човешка грешка. Освен този инцидент, разлятите от FPSO, са по-малко от около 500 барела петрол.

 

Първия FPSO в света, или плавателен съд за пробиване, производство, съхранение и разтоварване, е разработен през 2009 г. за офшорното поле на азурит областта Murphy Oil република Конго.

 

 

Добави в SvejoНай-четено