Какво са... изследователските кораби?

Видяна: 16753

Какво са... изследователските кораби?

Изследователските кораби  спомагат  важната необходимост от извършване на научни изследвания в морето. Като тяхна най- важна цел се посочва, че тези кораби помагат в подробни анализи и изследвания на океанското поприщеза различни цели. Този тип кораби са проектирани и изградени по начин, по който те да могат да се изправят пред най-трудните условия на морската околна среда.

Най-ранното известно използване на изследователски кораб, датира отсредата на 1700 г., когато най-известния и добре почитан авантюрист Джеймс Кук е учел за планетарните движения, докато се е намирал в Тихия океан. По това време наетият кораб не е бил официално акредитирани като изследователски, естеството и характеристиките на очертания проект е определил, той да бъде един от водещите кораби, които да се прилагат в областта на морските изследвания.

Изследователските кораб могат да се използват за безброй цели и в различни океански региони.

Някои от основните цели, за които се използват изследователските кораби са:

 

¦ сеизмични изследвания (извършени от Сеизмични кораба)
¦ Хидрографски проучване
¦ океанографски изследвания
¦ полярни изследвания
¦ рибарски изследвания
¦ Военноморски / отбранителни изследвания
¦ нефтени изследвания

 

Изследователските кораби, главно се наемат за отдалечени арени, за полярни изследвания. Плавателните съдове, които се занимават с научни и аналитични нужди на тези региони са структурирани със специални торсове, които им позволяват да проправи пътя си през ледената повърхност и да се справят  с екстремните метеорологични условия.

 

 

 

 

Изследователските кораби също могат да се използват за проучване на моделите на морски форми на живот, намиращи сена различни водни зони. Изследователските кораби, които се използват за тези нужди са оборудвани с необходимата риболовна апаратура, която подпомага процеса.

Изследвателските съдове се използват в добива на нефт и при разкопки в газовия сектор, така че да се даде възможност за по-добро проучванена подводния суров петрол и газ. Тези кораби се наемат, за дасе определи най-подходящото място за инсталиране на необходимите съоръжения.

Като средство за утвърждаване на морската сигурност на една нация, изследователските кораби се наемат на национално ниво, така че да се установи на какво ниво е военноморската сигурност, при евентуално нашествие.

Областта океанология също налага използването на изследователски кораби. Такива изследвания включват изучаване на океанското време, приливите и отливите, мониторинг и функциите на океанската вода и изучаване на влиянието на сеизмологичните тенденции върху подводната география.

Изследователските кораби също са използвани от риболовната промишленост, за да извършват различни видове изследвания, като намиране на риба, вземане на проби от водата и др.

 

 

 

В настоящите времена, заедно с развитието на науката и технологиите, изследователските кораби също са доста напреднали. Очаква се също така, че в бъдеще, концепцията за изследователските кораби ще носи още няколко отличителни белези.

 

Някои известниизследователски плавателни съдове:

 

Flip Ship- уникален изследователски кораб

 

 

 

G.O. Sars- модерен изследователски кораб

 

Добави в SvejoНай-четено