Какво е ...Пасажерски кораб?

Видяна: 11023

Какво е ...Пасажерски кораб?

Пътническите кораби се използват предимно за превоз на пътници, към тях спадат  фериботи, яхти, океански лайнери и круизни кораби.Към тази категория също могат да бъдат причислени товарните кораби с подходящи съоръжения за извършване на превоз на  значителен брой пътници.

 

Океански лайнери

 

Това са типичните представители на категорията , притежаващи 1500-2000 места за пътници, места и салони за забавление , басейни и спортни площадки. Преди навлизането на самолетите като основно транспортно средство за презокенаски пътувания единственото такова са били именно презокеанските лайнери , в днешно време размера и подръжката на такива големи и луксозни транспортни средства се е наложило като фактор при изместването им от по-малки и практични такива, като ферита и т.нар Круизни кораби.

 

Круизни кораби

 

Отместването от пазара на огромните презокеански лайнери в средата на века, дава шанс на по-малките такива Круизни кораби, които  не им отстъпват по нито един критерий, освен по големина. Проектирани така че да могат да акустират в повечето пристанища в света , те са оборудвани с лускозни барове, кино зали , театри , басейни и какви ли не съоръжения за да бъдат накарни близо 1500 пасажери на борда на някой от тях да пракарат своята незабравима ваканция. Многобройните пристанища на които акустират ежедневни както и по-късите дестинации са ги направили предпочитани пред лайнерите , като някой от тях отново впечатляват с големи размери и оборудване.

 

Може би най-известния представител на категорията е "Queen Mary 2?" корабособственик на който е Cunard Line?

 

 

Фериботи

 

 Този вид кораби са със сравнително по-малки размери , предназначени за кратотрайни пътувания между два или повече порта. Каст от обществения транспорт в много страни , този тип кораби имат капацитет от 40 до 600 и повече коли и пасажери на борда си .Те са категоризирани в такива, като кораби  на въздушни възглавници, катамарани,  ро-ро кораби , понтон фериботи други.

 

 

 

Яхти

 

Те са малки лодки или кораби сравнени със споменатите по горе, използвани предимно за развлекателни цели. Мега яхти предлагат изобилие от удобства, които понякога са сравними с луксозни пътнически кораби. . Съществуват различни категории яхти като  ветроходни, състезателни  и мега яхти.?

Добави в SvejoНай-четено