Какво е ...Танкер?

Видяна: 21712

Какво е ...Танкер?

 Танкерите представляват морски или речни плавателни съдове предназначени за превоз и доставка на товари в течно, полутечно или газообразно състояние.Товарът на танкерите може да представялва продукти прозиводни на хидрокарбоните, като суров нефт или неговите разновидности в преработено състояние, природен газ под различна форма или  различни продукти и суровини изпозвани в хранително-вкусовата промишленост като меласа , спирт или вино .

 Някой от най-големите кораби произвеждани някога са именно танкери.Сравнително новата концепция за танкерите датира от края на 19 век, като периодично с цел подобряване на сигурноста и постигането на безаварийно транспортиране на високорисковите продукти представляващи товара им, конструкционните аспекти на технологията се обновяват и определят от IMO /International Maritime Organization/.

 

Като се има пред вид типа на товара и големината им танкерите биват разделяни на няколко вида:

 

  • Crude Oil танкери

  • Химикаловози

  • Продуктовози

  • Газовози

 

 За разлика от Crude Oil танкери, които превозват суров нефт в особенно големи размери, продуктовозите са танкери превозващи дистилирани или рафинирани продукти на петрола, както и други такива като спирт или меласа например.

 

 

Газовозите са проектирани и специализирани в транспорта на природен газ, пропан или газове получени при прераборка на нефта- LNG/ Liquid natural gas/ and LPG/Liguid petroleum gas/.

 

 LNG танкера

 

 

Според големината си танкерите се делят на няколко основни категории:

  • Aframax
  • Panamax
  • Suezmax
  • Very Lage Crude Carriers /VLCC/
  • Ultra Large Crude Carriers/ULCC/

 

Aframax? -средно големи плавателни средства с големина между 80 и 120 000 тона DWT ,
основното предимство на които е сравнително не големите размери като това им позволява да оперират в голяма част от пристанищата по света .

 

Panamax?-с дедуейт от 50 до 80 000 тона, този тип  има размери стриктно съобразени със тези на шлюзовете на Панамския канал.

 

Suezmax? -средно големи танкери дедуейт тонаж (DWT) вариращ  между 120000 и 200000.
Те са най-големите морски съдове, които отговарят на ограниченията на Суецкия и са в състояние на транзитно преминаващи през канала в натоварено състояние.
Типичен танкер Suezmax е 275 m (900 фута) дълъг, 48 m (157 фута) широк и 16.2 m (53 фута) газене, съответстваща на около 150 000 DWT.

 

 

 

Very Large Crude Carriers (VLCC)?-големи танкери с размери между 180 000 до 320,000? DWT.
Тези танкери са в състояние за преминаване през Суецкия канал като за целта биват разтоварванеи преди и товарени след него, в резултат се използват широко около Северно море,
Средиземно море и Западна Африка.  VLCC може да се измери до 1540 фута (470 m) с дължина до 200 фута (60 м) в ширина, и има проект до 66 фута (20 м).
?

 

Ultra Large Crude Carriers? (ULCC)?-най-големите танкери в света с размери, вариращи между 320,000 до 550,000 DWT.
Поради огромните си размери, те изискват обичай построен терминали. В резултат на това, те са в състояние да обслужват ограничен брой пристанища в света.
?
Те се използват предимно за много голямо разстояние транспортиране на суров петрол, особено от Персийския залив в Европа, Азия и Северна Америка.
Днес, ULCC са сред най-големите кораби за доставка със стандартни размери от 415 метра дължина, 63 метра ширина, и 35 метра проект.

 

Съгласно SOLAS / Safety of LIfe at Sea/ от 1978, танкерите за суров петрол са оборудвани с система за инертен газ /IGS-inert gas system/ , система за миене на танковете със суров петрол , отделни баластни танкове, а от 2002 година те се строят задължително със двойно дъно.

Добави в Svejo


Подобни обяви ( 6 резултата ):

НОВО ТЪРСЕНЕ ЗА ОБЯВАТА


Най-четено