Кораби в офшорната идустрия

Видяна: 15270

Кораби в офшорната идустрия

Корабите изпозвани в офшорната индустрия обслужват специални оперативни цели като проучване на нефт и строителни дейности в открито море. Съществува голямо разнообразие на офшорните кораби, които не само помагат при проучвания за добив на нефт, но също така и за осигуряване на необходимите доставки на изкопни и строителни единици, разположени в открито море.

Офшорните кораби също така предоставят транзитно преминаване от и до оперативните арени в открито море, както и облекчаване на работата на екипажа на кораба.

Както бе споменато по-горе, названието офшорни кораби е много общо и като такова включва широк спектър от кораби, използвани в секторите на открито море. Те могат да бъдат класифицирани в следните основни групи, като всяка една от тях се състои от различни типове:

 

  • Kораби и съоръжения за нефтени изследвания и сондиране;
  • Oфшорни кораби за поддръжка и осигуряване;
  • Офшорни кораби за производство;
  • строителствени /кораби със специално предназначение

 

Кораби и съоръжения за нефтени изследвания и сондиране /Oil Exploration and Drilling Vessels/

 

Плавателните съдове и съоръжения за добив на нефт, както подсказва и името им, помагат в проучването и добива на нефт в открито море, основните видове са: Drill Ship ,Jack Up Vessels, Semi- submersible, Offshore barge, Floating Platforms, Tenders

 

Офшорни кораби за поддръжка

 

Някои офшорни кораби предоставят необходимите човешки ресурси и технически укрепвания, така че оперативните процеси в открито море да протичат гладко и без нежелани прекъсвания. Такива съдове се наричат офшорни кораби за осигуряване,PSV.

 

 

 

Офшорните кораби за доставка, транспортират необходимите структурни компоненти в секторите на открито море, както и предоставят помощ за доставка на товари. Строителния аспект на тези кораби може да бъде създаден с цел да отговаря на оперативните изисквания.

 

Някои от основните видове офшорни кораби за подпомагане са:

 

 

Офшорни кораби за производство

 

Офшорните кораби за производство се отнасят до тези кораби, които помагат в производствените процеси в сондажните единици в открито море. FPSO (floating, production, storage and handling) могат да се изброят като пример за тези видове офшорни кораби. Основни видове такива кораби са:

 

 

Офшорни кораби за строителство

 

Корабите, които основно помагат в изграждането на различни морски структури са известни като офшорни кораби за строителство.

 

 

Други офшорни кораби от този тип включват и тези, които предоставят закрепваща и замерваща помощ и тези видове кораби, които помагат при позиционирането на дълбоко подводни въжени линии и тръбопроводи.

 

Основните видове са:

 

 

В допълнение към тези разновидности, има и кораби, които предоставят помощ при спешните случаи в открито море, както и такива, плавателни съдове, които извършват проучвания и анализиране на дейностите в открито море.

Заедно с предимствата на технологичното развитие, изследванията и подходящите резултати, днешната флота на офшорните кораби по целия свят е тази, която описва огромните крачки, предприети в морския сектор.

 

Добави в SvejoНай-четено